Collectie
image

Info

Gr. Heiligland 47
2011 EP Haarlem
023 542 24 27
e-mail museum

Ma: gesloten
Di/Za: 11-17 uur
Zo:12 -17 uur
t/m 18 jaar en
Museumkaart gratis
Volwassenen € 5,00
Groepen op afspraak
(vanaf 10 pers.) € 4,00
CJP  € 2,50

Vaste collectie

klik op foto

Vernieuwde vaste tentoonstelling 


'Het verhaal van Haarlem', 'Weeshuiskamer' en 'Historie' die in deze rubriek worden beschreven en een beeld gaven van de historie van Haarlem, zijn sinds september 2013 in een geheel vernieuwde presentatie ondergebracht in de tentoonstelling Stadsmuseum bouwen we samen.

De maquette en de film (zie nevenstaande foto en beschrijving) zijn onveranderd gebleven.
klik op foto

Maquette 

In het sfeervolle filmzaaltje ziet u een maquette van 3 bij 2,5 meter van Haarlem anno 1822. Hier krijgt u een prachtig beeld van Haarlem in de negentiende eeuw. De stad verkeerde in die tijd nog in redelijk ongeschonden staat. Nadien hebben afbraak van stadsmuren en -poorten en demping van grachten het stadsbeeld ingrijpend gewijzigd.

image

Het verhaal van Haarlem 


In een van de mooiste straatjes van Haarlem, gelegen in het Haarlemse Museumkwartier tegenover het Frans Hals Museum ligt het Historisch Museum Haarlem. Als u meer wilt weten over de geschiedenis van Haarlem is dit de plaats waar u moet zijn. U vindt er een bijzondere tentoonstelling over de rijke historie van Haarlem en omstreken. Er wordt stil gestaan bij het beleg van Haarlem in 1572, de grote stadsbrand,de komst van de Vlamingen zoals Frans Hals, de bouw van De Vleeshal en de Grote Kerk, het ontstaan van de hofjes en de zorg voor de wezen. De korte film over de geschiedenis van Haarlem en omstreken geeft u een schat aan informatie waardoor uw bezoek aan Haarlem een extra dimensie krijgt.
image

Weeshuiskamer 


Haarlem heeft een zeer goede reputatie op het gebied van de armen- en wezenzorg. Daarom is er in de tussenzaal gekozen voor de inrichting van een weeskamer.
Deze Weeshuiskamer is ingericht met de inventaris van de voormalige Regentenkamer van het Gereformeerd of Burgerweeshuis Haarlem. De inrichting toont de rijkdom van de regenten, de bestuurders van het weeshuis.
Zo staat er een grote kast met Chinees porselein, glas en zilver en hangen er fraaie schilderijen aan de wand.
Ook het dagelijks leven van de wezen komt aan bod. De burgerwezen waren herkenbaar aan hun zwarte kleding met een rode en een blauwe mouw.

Meer artikelen...

  1. Historie